Dopřejte svým Windows více bezpečnosti: stačí aktivovat skrytou funkci – zvládnete to jednoduše

Microsoft zabudoval do Windows daleko víc bezpečnostních funkcí, než je na první pohled vidět. Patří k nim i speciální funkce pro ochranu jádra systému. Její aktivací si můžete svá Windows dodatečně vyztužit proti potenciálním rizikům.

Integrita paměti je poněkud skrytá funkce zabezpečení, jejímž základem je virtualizace. Je k dispozici v systémech Windows 10 a 11, a poskytuje lepší ochranu proti škodlivému kódu, který se pokouší napadnout jádro systému Windows.

Samotný Microsoft uvádí, že funkce integrity paměti je důležitou součástí systému, která jej chrání a “zpevňuje” proti možným napadením malwarem. Všichni uživatelé ji ale nemusejí mít aktivovanou. Ve výchozím nastavení je zapnuta u čistých instalací Windows 11 od verze 22H2, ale pouze v případech, kdy systém disponuje kompatibilním hardwarem.

Požadavky na automatickou aktivaci integrity paměti v systému Windows jsou uvedeny v následující tabulce:


Hardwarová komponenta Požadavky

Procesor Intel 8. generace, AMD Zen 2, Snapdragon 8180

Verze Windows Windows 11 22H2

RAM 8 GB

Kapacita úložiště SSD s minimálně 64 GB

Ovladač kompatibilní ovladače

BIOS aktivovaná virtualizace

Aktivace bezpečnostní funkce integrity paměti

Okno pro aktivaci funkce integrity paměti
Zapnutí ochranné funkce mohou zabránit nekompatibilní ovladače.
Zdroj: Windows 11/Zabezpečení Windows

Zda máte funkci integrity paměti aktivovanou, si můžete snadno zkontrolovat sami. Otevřete “Zabezpečení Windows”, zvolte položku “Zabezpečení zařízení”, a poté “Podrobnosti o izolaci jádra”.

V zobrazeném okně s nadpisem “Izolace jádra” byste měli vidět přepínač zapnutí/vypnutí. V tomto okamžiku je dobré vědět, že pokud funkci zapnete ručně, systém Windows zkontroluje, zda jsou splněny všechny hardwarové požadavky.

Poněkud ošemetný je problém ovladačů. Pokud jsou v počítači instalované nekompatibilní drivery, Windows je zobrazí v seznamu. Na vás potom je, zda je odeberete, nebo se je pokusíte aktualizovat. Poté můžete zkusit funkci integrity paměti aktivovat znovu. Pokud se to podaří, stačí restartovat Windows a ochrana je aktivní.

V případě odstraňování ovladačů dejte pozor na to, abyste je neodebírali náhodně. Mohlo by to vést k velkým problémům. Jste-li si skutečně jisti, že některý z ovladačů už není potřeba, je dobrým pomocníkem nástroj pnputil, který se spouští v příkazovém řádku. K odstranění ovladače pak můžete použít příkaz:

pnputil /delete-driver

Brzdí bezpečnostní funkce běh Windows?

Zapnutí funkce integrity paměti
Raději zkontrolujte, zda nemá aktivovaná funkce integrity paměti vliv na výkon systému.
Když Microsoft začal u systému Windows 11 22H2 funkci integrity paměti automaticky aktivovat, někteří uživatelé s tím měli problémy. Objevovaly se stížnosti především na snížení výkonu, a to zejména u her.

Pokud je to i váš případ, můžete dodatečnou ochranu jednoduše opět odpojit. Nastavte přepínač do polohy “Vypnuto” a restartujte počítač. Obecně je ale dobré funkci integrity paměti ponechat aktivovanou.

Pokud se nepodaří aktivovat integritu paměti ani po několika opakovaných pokusech, může to být způsobeno i jiným hardwarovým vybavením. Na současných počítačích by ale mělo být možné tuto ochranou funkci použít v každém případě.

Zdroj: https://www.chip.cz/

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *